Skagit - hvad er det?

Skagit - hvad er det?

Du spørger: Skagit og skagit-fiskeri - hvad er det? Vi skal prøve at svare, og starter med lidt geografi.

  

Skagit er en flod, der har sit udspring i British Columbia i Canada og løber sydpå igennem staten Washington i USA og munder ud i Stillehavet nord for Seattle. Sidst i 1990'erne gik en lille gruppe steelheadfiskere og eksperimenterede med tilpasning af grej til fiskeri efter winter steelhead, hvor det drejer sig om, at kaste langt og fiske dybt med en stor og tung flue. Skagit-stilen adskiller sig fra traditionelt fluefiskeri på flere punkter, hvor linen der anvendes er den vigtigste.

Skagit-stilen var oprindeligt en fiske-teknik, hvor der fiskes med korte (7-8 m) og tunge skydehoveder, der kan løfte en tung synke-spids og en stor belastet flue. Et set-up, der måske samlet vejer 44-45 gram, kan ikke kastes på normal vis med en # 7-8 stang. Et overhåndskast går slet ikke. Et almindeligt underhåndskast efter skandinaviske normer fungerer heller ikke. Derfor tilpassede man grejet og kastet, så de tunge line-sæt uden problemer kastes på en alm. tohånds fluestang eller switch stang. Skagit-fiskeriet var hermed født.

  

Foto 1: Nordic Skagit Head - perfekt til vores breddegrader (klik på foto for link), Foto 2: Havørred på Nordic Skagit Head 3: Steming ved sommeråen.

Skagit anno 2017 har en meget bredere anvendelse. Du kan fiske alt fra #3-12 med skagit-udstyr og fluerne går fra de mindste sommerfluer til de største "jern". Introduktionen af de nye korte Skagit liner som fx vores egne Nordic Skagit Heads (4,6-6,0 m), RIO Skagit Trout Max (3,1 m) og Max Short (5,1 og 6,1 m) gør op med fordommene om skagit som noget der kun bruges til det tunge fiskeri. Nu kan du fiske skagit-stil på alle stangtyper, og til alle typer fiskeri - énhåndsstang inklusiv, hvilket er helt revolutionerende. Skagit er således en totalt all-round fisketeknik, blot du forstår at tilpasse stang, line, T-tip, forfang og flue til situationen. Særligt i situationer med blæst er en skagit-line helt suveræn til, at trænge igennem den mest stride vind. Kort fortalt, så kommer vi aldrig til at fiske med andet end skagit set-up.

Et Skagit-fluekast - hvad er det?

Et skagit-kast er heldigvis ret nemt at udføre, men desværre ikke helt nemt at beskrive. Det skal ses eller endnu bedre prøves i praksis. Der findes et utal af variationer, men fælles for alle kastene er, at de benytter sig af det såkaldte "sustained anchor" som oversat bliver noget i retning af "forlænget/forstærket linehæftelse". Du kender princippet i et dobbelt spey-kast, hvor den langsomme kastebevægelse gør, at forfang og til dels selve fluelinen hæfter på vandoverfladen inden kastet afgives. Det er pricippet i et "sustained anchor", som er nødvendigt for at kunne udføre et vellykket fluekast med et skagit set-up. Det er især et "sustained anchor", som særligt adskiller et skagit-kast fra et skandinavisk underhåndskast. 

Her hos Skagitanglers bruger vi betegnelsen "skagit" i flæng, som et synonym for den type fiskeri vi dyrker herunder især de liner og forfang (tips) vi bruger og de typer fluekast, som også er helt særlige for skagit-stilen. Til skandinavisk fiskeri, og særligt fiskeri i de langsomme danske vandløb, kan det være en fordel at tilpasse skagit-stilen. Ofte har vi ikke brug for helt så tunge synke-spidser og vores fluer er heller ikke så store. Vi er ofte bedre udstyret med en lidt lettere skagit-line, som også tillader kast, der næsten ligner almindelige underhåndskast.

Hvad har man brug for at fiske med skagit-teknik?

Hvis du gerne vil igang med skagit-stilen så kræver det faktisk ikke en hel masse nyt. Du kan som fint bruge den switch eller tohåndsstang og hjul du allerede har eller du kan købe en af de stænger fra Taylor Fishing, Redington eller Pieroway i vores sortiment, som alle er udvalgt specifik med henblik på skagitkast. Det er din "gmale" flueline, der skal udskiftes - og måske også din runningline, men det er ikke helt så afgørende. Til praktisk skagit-fiskeri kan man faktisk klare sig med kun én enkelt skagit-line, som passer til den vægt en stang kaster bedst med. Har du en fx en tohånds #8, der kaster med 32 gram, så finder du en Skagit på 30-32 gram svarende til 460-500 grains. Her anbefaler vi de nye liner fra RIO og vores egne Nordic Skagit Heads. Udviklingen af liner er gået stærkt de senere år, og de nye versioner er forbedret på mange punkter. Resultatet er liner med pænere præsentation = mindre "plaskeri" grundet ændringer i tapering både foran og bagtil. Noget som tiltaler mange at de fiskere som tidligere var skeptiske i forhold til Skagit. 

Til enhver skagitline har man brug for et antal synke-tips i forskellige synke-hastigheder, så man kan fiske på forskellige dybder. Du kan starte med 2-4 tips, så er du godt i gang. Disse T-tips kan enten købes færdig costum-tips, fabrikfremstillet som RIO's MOW-tips eller du kan lave dem selv ved at købe synke-line i metermål. Knyt en kort forfangsspids (0,9-1,3 m) til din tip - husk flue - og så er du klar til at skagit-fiske. Se vores udvalg af skagit-liner fra bl.a RIO her. Vi anbefaler monofil skydeline til Skagit, eller en af de nye kombi-liner RIO har formået at få det bedste ud af coatede og monofilliner i én og samme line.

    

Foto 1:Skagit-kast udført i praksis. Foto 2 T-tip i tungstens synkelige. Foto 3: Laks på Nordic Skagit Head. Klik på foto for link.

Hvornår anvender man de forskellige typer skagit-liner?

Når du bliver grebet af skagit-fiskeriet (og det gør du...) så begynder behovet for antal af skagit-liner og T-tips at øges. Du vil måske have en særlig kort line til situationer med lidt plads, som også passer godt i vandløb, hvor kastene ikke skal være lange. Her kan du vælge en af de mange nye kortere Skagit-liner som er kommet på markedet på det senest. RIO's Trout Max Short (3,4 m) og RIO Max Short (5,1 og 6,1 m) er geniale til énhånds, switch og de lette tohånds-stænger - det samme er vores egne Nordic Skagit Heads. Disse korte skagit-line passer godt til trange fiskepladser som vi ofte har især her i DK. Se vores udvalg af T-tips, costum-tips og MOW-tip her.

Er du stadig lidt usikker på om skagit er noget for dig, så tøv ikke med at at kontakte os - vi hjælper gerne :-)

Vi har efterhånden rådgivet og sammensat vel mere end 450 individuelle set-up til folk. Med blot få oplysninger om stang, fiskevand og lidt om erfaring kan vi med vores store erfaring indenfor skagit sammensætte præcist den kombination af line/stang/t-tip som vil være optimal for netop dig. I vores rådgivningsarbejde trækker vi på vores store netværk af dygtige skagitanglers, så støder vi på spørgsmål om en stang vi ikke kender, eller et fiskevand vi ikke helt er opdateret på, så bruger vi vores bagland af eksperter, der alle lever og ånder for fluefiskeriet. Personlig rådgivning er derfor vores speciale - og det som adskiller os fra mange andre - så skriv gerne med dine skagit-spørgsmål. Vi foretrækker mail-korrespondance til info@skagitanglers.com

  

Foto 1: Renegade fra Pieroway Rods, Foto 2: Phenom stang og Revolution hjul fra Taylor Fishing, Foto 3: Prospector fra Redington. KLIK PÅ FOTO for LINK TIL PRODUKT!

Skagitanglers.com

Skagitanglers.com er Skandinaviens eneste webshop med 100% fokus på fluefiskeri med skagit-udstyr. Vi er skagitanglers og deraf navnet på shoppen. Vi sælger alt i fluegrej og tilbehør til fiskeri efter laks, havørred og steelhead i ferskvand. Vi er specialister i rådgiving og sammensætning af det korrekte stang/line set-up til enhver fiskersituation. Vi er forhandler af kvalitetsliner, tips, forfang RIO, samt fluehjul fra Taylor Reels og stænger fra Redington. Vi har et kæmpe udvalg af materialer og værktøj til fluebinding indenfor vores niche. Vi er forhandler af kvalitetsmaterialer fra bl.a. Future Fly, Ahrex, OPST, Sybai, Semperfli, PRO, Partridge og naturligvis vores eget Skagitanglers.com brand. Du finder også special-fluer, bundet af nogle af de bedste fluebinderer. Kontakt os på info@skagitanglers.com - vi svarer hurtigt og personligt på alle henvendelser. Velkommen til en verden af skagitanglers.

Kontakt os

Mobil
28991902
Kontakt mail
info@skagitanglers.com

Twitter

Facebook