Skagit - hvad er det?

Skagit - hvad er det?

Skagit og skagit-fiskeri - hvad er det? Vi starter med lidt geografi.

 

Skagit er en flod, der har udspring i British Columbia, løber igennem staten Washington i USA og munder ud i Stillehavet nord for Seattle. Sidst i 90'erne gik en gruppe steelheadfiskere og eksperimenterede med tilpasning af grej til winter-steelhead, hvor man skal kaste langt og fiske dybt med en stor flue. Meget har ændret sig siden, men principperne bag skagit-stilen gælder stadig. Skagit adskiller sig fra andet fluefiskeri på flere punkter, hvor linen og forfang er de vigtigste. Skagit-stilen var oprindeligt en teknik, hvor man fiskede med korte (7-8 m) tunge skydehoveder, en tung synke-spids og en stor belastet flue. Et overhåndskast går slet ikke, og et skadinavisk underhåndskast fungerer heller ikke. Derfor tilpassede man grejet og kastet, så de tunge line-sæt uden problemer kastes på en alm. tohånds fluestang eller switch stang. Skagit-fiskeriet var født.

  

Foto 1: Nordic Skagit Head - perfekt til vores breddegrader (klik på foto for link), Foto 2: Havørred på Nordic Skagit Head 3: Steming ved sommeråen.

Skagit anno 2020 har en meget bredere anvendelse, og kan ikke sammenlignes med skagit situationen for 10 år siden. I dag kan du fiske alt fra #3-10 med skagit-udstyr, og fluerne går fra de mindste sommerfluer til de største "jern". Introduktionen af helt korte skagitliner som vores egne Nordic Skagit Heads (4,6-6,0 m) gør en gang for alle op med fordommene om skagit som noget, der kun bruges til tungt fiskeri. Nu kan du fiske Nordic skagit-stil på alle stangtyper, og til alle typer fiskeri. Nordic Skagit er således en totalt all-round fisketeknik, blot du forstår at tilpasse stang, line, T-tip og forfang til situationen.

Et Skagit-fluekast - hvad er det?

Et skagit-kast er heldigvis nemt at udføre, men ikke helt nemt at beskrive. Det skal prøves i praksis. Der findes et utal af variationer, men fælles er, at de benytter det såkaldte "sustained anchor". Du kender princippet i et dobbelt spey-kast, hvor den langsomme bevægelse gør, at forfang og til dels selve fluelinen hæfter på vandoverfladen. Det er pricippet i et "sustained anchor", som er nødvendigt for at kunne udføre et fluekast med et skagit set-up.Perfekt timing er ikke kritisk i et skagit-kast. Alle kan lære det basale i Nordic skagit på 30 min! 

Her hos Skagitanglers bruger vi betegnelsen Nordic Skagit som et synonym for den type fiskeri vi dyrker, hvor kastene er en mellemting mellem scandi og skagit. Til fiskeri her i Norden, og særligt i de langsomme danske vandløb, kan det være en fordel at tilpasse skagit-stilen og fiske det vi kalder Nordic Skagit. Ofte har du ikke brug for de tungest spidser og vores fluer er heller ikke så store. Til dette fiskeri har vi udviklet vores Nordic Skagit Heads, som er en lidt lettere skagit-line, der tillader kast, der ligner almindelige underhåndskast. Læs mere her LINK.

Hvad har man brug for at fiske med skagit-teknik?

Hvis du gerne vil igang med skagit kræver det ikke en masse nyt. Du kan som fint bruge den stang og det hjul du har. Til Nordic Skagit kan du man klare sig med en skagit-line, som passer til den vægt stangen kaster bedst med. Har du en fx. en tohånds #7-8, der kaster med 28 gram, så finder du et Nordic Skagit Head på 440 grains. Udviklingen af liner er gået stærkt, og de nye versioner af Nordic Skagit Heads er forbedret på mange punkter. Resultatet er liner med lettere præsentation = mindre "plaskeri" grundet ændringer i tapering både foran og bagtil. Noget som tiltaler mange at de fiskere som tidligere var skeptiske i forhold til Skagit. 

Til en skagitline har du brug for tips/spidser i forskellige synke-hastigheder, så man kan fiske på forskellige dybder. Du kan starte med 2-3 tips, så er du godt i gang. T-tips kan købes her i shoppen som costum-cut T-tips, fabrikfremstillet RIO MOW-tips eller du kan lave dem selv af T-line i metermål. Knyt en forfangsspids (ca. 1 m) til din tip, og du er klar til at fiske Nordic Skagit. Se vores udvalg af skagit-liner her. Vi anbefaler monofil skydeline til Nordic Skagit, eller en af de nye kombi-liner fra RIO.

    

Foto 1:Skagit-kast udført i praksis. Foto 2 T-tip i tungstens synkelige. Foto 3: Laks på Nordic Skagit Head. Klik på foto for link.

Hvornår anvender man de forskellige typer skagit-liner?

Vi har efterhånden rådgivet og sammensat vel mere end 800 individuelle set-up til vores kunder. Med blot få oplysninger om stang, fiskevand og lidt om din erfaring, sammensætter vi præcist den kombination af line/stang/t-tip som vil være optimal for dig. I vores rådgivningsarbejde trækker vi på vores store netværk af dygtige skagitanglers, så støder vi på spørgsmål om en stang vi ikke kender, eller et fiskevand vi ikke er opdateret på, så bruger vi vores bagland. Personlig rådgivning er vores speciale - og det som adskiller os fra andre på markedet - Vi ved rent faktisk hvad vi snakker om :-) Skriv gerne med dine skagit-spørgsmål. Vi foretrækker mail til info@skagitanglers.com , men du kan også ringe på 23962700

Skagitanglers.com

Skagitanglers.com er Skandinaviens eneste webshop med 100 % fokus på fluefiskeri med skagitgrej. Vi forhandler primært vores egne Nordic Skagit Heads og relaterede produkter. Velkommen til en verden af skagitanglers.

Kontakt os

Mobil
23962700
Kontakt mail
info@skagitanglers.com

Facebook