Skagit - hvad er det?

Skagit - hvad er det?

Skagit og skagit-fiskeri - hvad er det? Vi starter med lidt geografi.

 

Skagit er en flod, der har sit udspring i British Columbia og løber igennem staten Washington i USA og munder ud i Stillehavet nord for Seattle. Sidst i 90'erne gik en gruppe steelheadfiskere og eksperimenterede med tilpasning af grej til winter steelhead, hvor det drejer sig om at kaste langt og fiske dybt med en stor flue. Meget har ændret sig siden, men principperne bag skagit-stilen gælder stadig. Skagit-stilen adskiller sig fra traditionelt fluefiskeri på flere punkter, hvor linen er den vigtigste. Skagit-stilen var oprindeligt en teknik, hvor der fiskes med korte (7-8 m) tunge skydehoveder, en tung synke-spids og en stor belastet flue. Et overhåndskast går slet ikke. Et almindeligt underhåndskast efter skandinaviske normer fungerer heller ikke. Derfor tilpassede man grejet og kastet, så de tunge line-sæt uden problemer kastes på en alm. tohånds fluestang eller switch stang. Skagit-fiskeriet var født.

  

Foto 1: Nordic Skagit Head - perfekt til vores breddegrader (klik på foto for link), Foto 2: Havørred på Nordic Skagit Head 3: Steming ved sommeråen.

Skagit anno 2019 har en meget bredere anvendelse, og kan ikke rigtig sammenlignes med skagit situationen for 10 år siden. I dag kan du fiske alt fra #3-12 med skagit-udstyr, og fluerne går fra de mindste sommerfluer til de største "jern". Introduktionen af de nye korte skagi- liner som fx vores egne Nordic Skagit Heads (4,6-6,0 m) og RIO Skagit Max Short (5,1 og 6,1 m) gjorde op med fordommene om skagit som noget, der kun bruges til det tungt fiskeri. Nu kan du fiske skagit-stil på alle stangtyper, og til alle typer fiskeri - énhåndsstang inklusiv, hvilket er helt revolutionerende. Skagit er således en totalt all-round fisketeknik, blot du forstår at tilpasse stang, line, T-tip, forfang til situationen.

Et Skagit-fluekast - hvad er det?

Et skagit-kast er heldigvis nemt at udføre, men ikke helt nemt at beskrive. Det skal ses eller endnu prøves i praksis. Der findes et utal af variationer, men fælles er, at de benytter det såkaldte "sustained anchor". Du kender nok princippet i et dobbelt spey-kast, hvor den langsomme kastebevægelse gør, at forfang og til dels selve fluelinen hæfter på vandoverfladen inden kastet afgives. Det er pricippet i et "sustained anchor", som er nødvendigt for at kunne udføre et fluekast med et skagit set-up.Perfekt timing er ikke kritisk i et skagit-kast. Alle kan lære det basale i skagit på 30 min! 

Her hos Skagitanglers bruger vi betegnelsen "skagit" i flæng, som et synonym for den type fiskeri vi dyrker herunder især de liner og forfang (tips) vi bruger og de typer fluekast, som også er helt særlige for skagit-stilen. Til skandinavisk fiskeri, og særligt fiskeri i de langsomme danske vandløb, kan det være en fordel at tilpasse skagit-stilen. Ofte har vi ikke brug for helt så tunge synke-spidser og vores fluer er heller ikke så store. Vi er ofte bedre udstyret med en lidt lettere skagit-line, som også tillader kast, der næsten ligner almindelige underhåndskast. Til det brug har vi specifik udviklet vores egen lineserie - Nordic Skagit Head - læs mere her LINK.

Hvad har man brug for at fiske med skagit-teknik?

Hvis du gerne vil igang med skagit kræver det ikke en masse nyt. Du kan som fint bruge den stang og det hjul du allerede har. Du kan også købe nyt fra Taylor Fishing eller Pieroway i vores sortiment, som er udvalgt specifik med henblik på skagitkast ;-) Din "gamle" flueline skal udskiftes - og måske også din runningline, men det er ikke  afgørende. Til skagit-fiskeri kan man klare sig med en enkelt skagit-line, som passer til den vægt en stang kaster bedst med. Har du en en tohånds #8, der kaster med 32 gram, så finder du en Skagit-line på 30-32 gram svarende til 460-500 grains. Her anbefaler vi vores egne Nordic Skagit Heads. Udviklingen af liner er gået stærkt de senere år, og de nye versioner er forbedret på mange punkter. Resultatet er liner med lettere præsentation = mindre "plaskeri" grundet ændringer i tapering både foran og bagtil. Noget som tiltaler mange at de fiskere som tidligere var skeptiske i forhold til Skagit. 

Til enhver skagitline har man brug for et antal synke-tips i forskellige synke-hastigheder, så man kan fiske på forskellige dybder. Du kan starte med 2-3 tips, så er du godt i gang. T-tips kan købes færdig her i shoppen, som costum-tips, fabrikfremstillet som RIO's MOW-tips eller du kan lave dem selv af synke-line i metermål. Knyt en kort forfangsspids (ca. 1 m) til din tip - husk flue - og så er du klar til at skagit-fiske. Se vores udvalg af skagit-liner her. Vi anbefaler monofil skydeline til Skagit, eller en af de nye kombi-liner RIO har formået at få det bedste ud af coatede og monofilliner i én og samme line.

    

Foto 1:Skagit-kast udført i praksis. Foto 2 T-tip i tungstens synkelige. Foto 3: Laks på Nordic Skagit Head. Klik på foto for link.

Hvornår anvender man de forskellige typer skagit-liner?

Når du bliver grebet af skagit-fiskeriet, så begynder behovet for antal af skagit-liner og T-tips at øges. Du vil måske have en særlig kort line til situationer med meget lidt plads, som også passer godt i vandløb, hvor kastene ikke skal være lange. Her kan du vælge en af de nye korte Skagit-liner som er kommet på markedet på det senest. RIO's Trout Max Short (3,4 m) og RIO Max Short (5,1 og 6,1 m) er geniale til énhånds, switch og de lette tohånds-stænger - det samme er vores egne Nordic Skagit Heads. Se vores udvalg af T-tips, costum-tips og MOW-tip her. Er du stadig lidt usikker på om skagit er noget for dig, så tøv ikke med at at kontakte os.

Vi har efterhånden rådgivet og sammensat vel mere end 600 individuelle set-up til folk. Med blot få oplysninger om stang, fiskevand og lidt om din erfaring, så kan vi sammensætte præcist den kombination af line/stang/t-tip som vil være optimal for netop dig. I vores rådgivningsarbejde trækker vi på vores store netværk af dygtige skagitanglers, så støder vi på spørgsmål om en stang vi ikke kender, eller et fiskevand vi ikke helt er opdateret på, så bruger vi vores bagland, der alle lever og ånder for fluefiskeriet. Personlig rådgivning er vores speciale - og det som adskiller os fra andre på markedet - Vi ved rent faktisk hvad vi snakker om :-) Skriv gerne med dine skagit-spørgsmål. Vi foretrækker mail til info@skagitanglers.com , men du kan også ringe på 23962700.

  

Foto 1: Renegade fra Pieroway Rods, Foto 2: Phenom stang og Revolution hjul fra Taylor Fishing, FOTO for LINK TIL PRODUKT!

Skagitanglers.com

Skagitanglers.com er Skandinaviens eneste webshop med 100 % fokus på fluefiskeri. Vi sælger alt i fluegrej og tilbehør til fiskeri efter laks, havørred og steelhead i ferskvand. Andre fluefiskere finder også mange spændende produkter. Vi er specialister i rådgiving og sammensætning af det korrekte stang/line set-up til enhver fiskersituation. Vi er forhandler af vores egne Nordic Skagit Heads og liner, tips mm fra bl.a. RIO, fluehjul fra Taylor Fly Fishing, stænger fra Pieroway Rods, fluebokse fra Plan D Fishing. Vi har et kæmpe udvalg af materialer og værktøj til fluebinding indenfor vores niche. Du finder special-fluer fra AquaFlies. Kontakt os på info@skagitanglers.com - vi svarer hurtigt og personligt på alle henvendelser. Ring på 23962700 eller kig forbi vores lager i Ribe (kun efter aftale) Velkommen til en verden af skagitanglers.

Kontakt os

Mobil
23962700
Kontakt mail
info@skagitanglers.com

Facebook